Какво ТРЯБВА да знаем?! Мнение на лекар

371 хил. показвания69

  Здравейте,
  В последно време много се говори за коронавирусите и по конкретно заболяването COVID-19. Има доста неясноти и заблуждаваща информация, затова с това видео искам да изчистим максимално много от тези митове и неясноти. Надявам се да ви бъде интересно. Насреща съм за въпроси!
  Поздрави,
  Наум

  Коментари

  1. Naum & Tea / Наум и Теа

   Съжалявам за лошия звук на видеото. Станал е проблем при качването му тук 🙂

   1. AGS Immobilien

    @Николай Марковски като няма спирт има друг алкохол в магазините ...

   2. Ivan Naidenov

    Наум ,ползвай брошка за блузата или хендсет за да няма проблем със звука. Тиста ехтеше, но пък за сметка на това всичко се разбираше. Има ли начин да дадеш по точна информация от какво е съставен вируса и как действа той? Благодаря Ви !

   3. Lyubov Todorova

    А когато личният ти лекар те неглижира, а имаш все още леки симптоми, как да се процедира?

   4. Николай Марковски

    За Лекарите също няма маски! Използват ги многократно, което може, но ги мият със сапун! Знам го от първа ръка!

   5. Николай Марковски

    В аптеките няма и спирт!

  2. Nikolay Dimitrov

   Браво момко, палче и съб

  3. Ani Dimitrovа

   мен ме интересува дали домашните животни могат да се заразят: например като куче

  4. Jasmina Vasileva

   Hora ...Mnogo opasno i kovarna bolest.....Drobovete otkazvat i bukvalno za 2 chasa si zaminavate.....nqma blizki i s Malko kasmet moje da se sboguvate po internet...

  5. Zori l

   Всички специалисти казват - полза от маска и ръкавици няма !!! трябва да спазваме дистанция, ако не седим в къщи - което е основно. и трябва да се мием. това са двете неща. А шала също е маска :)

   1. Zori l

    качила съм видео - на което човека обяснява за ползитежи вредите. :)

   2. Zori l

    аз вярвам на хора като доц. Мангъров. а не на масови психози

   3. Naum & Tea / Наум и Теа

    Никак не сте права 🙂

  6. Benga Benga

   Само не разбирам защо не си практикувате професията, а се занимавате с глупости. Не гледам сериала, в който участвате, сигурно сте талантлив актьор, но сте вложили толкова усилия и средства да станете лекар. Лично мое мнение...

  7. Вени Петрова

   Браво за точното обяснение. Искам да попитам как влияе болестта на хора с автоимунни заболявания, на които имунитета им е занижен ( с медикаменти) ?Трябва ли да се погрижем да го вдигнем ?

  8. Todor Todorov

   bgsel.info/video/video/pcyazLB_pXSqnco.html

  9. Totka Borisova

   Благодаря !

  10. Dimitar Hodzhev-Krika/ Mitio Krika

   Много пълноценно и пълно с важна информация видео Науме. Поздрави!

  11. Gri Ka

   Процентът "смъртност" дори е по-малък. В началото на разпространението си леталните изходи нарастват експоненциално, с някакъв период от време, диферецирано. Не е като кривата на общият брой заболели, разбира се. Да кажем е нещо като "входяща смъртност". Тук Италия прави изключение, с по-специалните си социални привички(много се целуват тези хора) Като цяло за мен е грешно да се изчислява изобщо такъв процент. Обобщава твърде много частни случаи.

  12. minko naidenov

   Благодаря за информацията д-р Шопов! Бъдете здрав!

  13. Stephanie Vulcheva

   положението е: "Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар." След 420 смъртни случая, няма ли да има друго видео?!

  14. Dimiter Dentchev

   Лековато и повърхностно. Полезни практични съвети. Липсват сериозните изводи. В напредналите цивилизовани държави смъртността е около 1.5 %. У нас ввероятно ще е повече. Живота на поколението след 50г. възраст е поставен на карта. Болниците няма да имат капацитета и апаратурата., половината от лекарите и сестрите ще са под карантина, а а хората ще умират. Като сравнявам с данните на САЩ, Италия и Корея мисля че у нас жертвите на китайския вирус ще са хиляди. Намирам усмивката в края на видеото за неуместна.

  15. ELVIRA BOUDAKOVA

   🇧🇬🍀❤️🙏🦋🌼🌞

  16. petar kostadinov

   Много добро видео браво имам един въпрос как изведнъж учените толкова бързо намериха ваксина която ще тестват април при положение че четох една статия самия вирус е създаден през 2003 в частна лаборатория 2004 е взет патент за него според мен всичко е една конспирация винаги са имали ваксина антидот и според мен мое мнение както се продават оръжията за масово поразяване на черния пазар така и анти дота за вируса които даде повече или когато сринат изведнъж икономиката ще стане като убийството на бен ладен така и ще кажат случайно намерили анти дота в някое мазе направили тестове и случайно се оказало ваксина за корона вирус както винаги казват всичко една голяма конспирация мое мнение ще видим какво ще стане

  17. Angel Hristov

   Като цяло да паниката е най вече заради факта, че много хора ще се разболея ще поледуват поне 2 седмици болниците ше се претъпкат и най вече икономиката ма страната ще страда още повече от колкото да затворят повечето обекти. Така пак след някво време всичко ще можв да отвори.. Абе с две думи за пари е пак всичко специално за България е по добре в момента всичко възможно да е затворено и за това се вкарва толко паника. Което реално е

  18. SuperDTMF

   Целта е срив на световната икономика. Вируса е предлог.

  19. Dimo Kirev

   Перфектно видео - кратки точни, ясни и достатъчно подробни разяснения по темата, без излишни коментари. Компетентно и поднесено на разбираем за всички език. Мисля,че материалът може спокойно да бъде предоставен за разпространение към възможно най-широк кръг от хора чрез платформите на правителството. Респект !

  20. Stanimira Andronova

   Oh,blagodarna ti.Biah mn.pritesnena

  21. kiril ivanov

   НЯКОИ ХОРА НЕ ОСЪЗНАВАТ СЕРИОЗНОСТТА НА СИТУАЦИЯТА, А НЯКОИ И НЕ МОГАТ. ЗАТОВА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ВЗИМАТ ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ. ДОРИ ЗА ОЗДРАВЕЛИТЕ ПОСЛЕДСВИЯТА СА СЕРИОЗНИ, ПРОСТО ОЩЕ НЯМА ДОСЪТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ. А НА ДАННИТЕ ОТ КИТАЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА, ТАМ РЪКОВОДЯТ ДЪРЖАВАТА КОМУНИСТИ.

  22. Yanko Slona

   Добро видимо браво много реално истина каза .няма смисал от паника и страх..в годините имало и по ложи нещта🔝🌏🇧🇬

  23. Daniel K

   kav lekar e toq

  24. Nikolay Raychev

   Браво! Сега остава някой да те допусне да кажеш всичко това по "телевизора" за да може да достигне до милионите паникьосани тиквеници в страната ни.

  25. Ange Love

   Купи си нов микрофон

  26. Reneta Markova

   Ехаааа! Точно и ясно обяснение на стадото.. Евала! Надявам се това дс стигне до възможно най-много хора и да им задейства мисловния процес!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Много благодаря 🙌🏼

  27. minka dineva

   Искам да попитам ако например се зарази дете или бебе имали по голяма опасност за тях моля одговорете

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Гледайте слвдващото ми видео 🙂

  28. Боби Симеонов

   Привет, никъде не успях да намеря инфо за това дали вече изграден имунитет остава за винаги, или след някакъв период може да се заболее отново от Ковид 19. И ако е, така да се каже, пожизнен това значи ли, че вируса в някакъв момент ще изчезне напълно?

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Имунни има, но той е срещу конкретния щам. Ако вирусът мутира, по такъв начин, че да се промени неговата белтъчна структура, няма да имаме имунитет, дори и да сме прекарали тази инфекция 🙂

  29. Mr Dub Crazy

   v Angliq ne go pravqt tova ne6to....da si ostaqt obuvkite na vun. Tova baq bi ni predpazvalo ot raznovaneto na virusa.

  30. Mr Dub Crazy

   ne biva da izpolzvame lekarstva deto lekuvat simptomi za6toto tiq simptomi sa na4ina deto tqloto se bori protiv virusnata zaraza.

  31. Milena Koleva

   Адмирации! Точно и ясно обяснение на наболелият проблем. Трябва да има повече интелигентни медици като Вас. Бъдете здрави!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Много благодаря за подкрепата 🙌🏼

  32. Venelin Mitev

   Браво,момче!

  33. Мария Илиева

   Аз чувах много добре от телефона с слушалки.

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Радвам се да го чуя 🙂

  34. Мария Илиева

   Здравейте д-р Шопов, Благодаря Ви за видеото! Искам да попитам нещо. Имам начална форма на астма,нямам пристъпи,но понякога трудно си поемам въздух. личната лекарка ми е изписала ТЕОТАРД от 300 мг. Действа ми добре. Въпросът ми е бихте ли ми препоръчали нещо друго? Благодаря Ви предварително! Гледам ви в Откраднат живот и много Ви се възхищавам! Страхотен сте

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Не бих могъл да се ангажирам с подобен съвет в коментар. Не познавам случая 🙂

  35. greatescape

   Благодаря за точната и полезна информация! Абонирах се!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Благодарим ви 🙌🏼

  36. Kimberly lyrics

   Много полезно видео, аз имам един въпрос интересно ми е от какво се появи този вирус 🤔😷

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    На този етап, няма никакво значение. Трябва да се съсредоточим върху намирането на решения 🙂

  37. Калинка Величкова

   Здравейте! Благодаря за достъната и достатъчно подробна информация. Аз изкарах нещо - според мене грип, но личният лекар така и не си вдигна телефона. Националният телефон също не можеше да бъде избран. Е, след седмица самолечение мисля, че се пооправих и с всеки ден ще съм по-добре. Но какво прави човек, когато личният му лекар не си вдига телефона? Освен това, има ли информация за усложнения като болки в ухото?

   1. Калинка Величкова

    благодара!

   2. Naum & Tea / Наум и Теа

    Не съм срещал данни за такова усложнение. Ако имате трудности с личния, звънете директно в РЗИ 🙂

  38. Manol Dallev

   Браво, за първи път някой седна и обясни като хората за вируса!Благодаря ви! Бъдете здрави!

  39. Konstantin Ivanov

   braha kat gledam realno, noogo a kazvash realno

  40. Yolanda Zografova

   Здравейте, харесах начина, по който поднасяте информацията и това внася успокоение.... до известна степен. Бихте ли казали нещо и по въпроса за "трескавото" търсене от всички на различни подсилващи имунитета, средства, витамини, растения, храни и пр Публичните медицински личности препоръчаха вит. Д3 и други подобни. Предполагам, че това е логично - при по-силна имунна система, може би избягване или по-леко понасяне на заболяванията, но все пак говорим за различни възрастови групи - какво дава това именно на по-възрастните от нас? Ако имате по-точна научна информация, споделете моля. Благодаря! И успех в лекарското израстване :)

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Ако имате дефицити на тези витамини и микроелементи, да, в тези случаи има логика. В другите е просто презастраховане 🙂

  41. Milena Gankina

   Ima po opasni virysi, za koito nikoga nqma da se otkrie antivirys, tova sa 4ove6kata zavist , zloba I glypost.Trqbva da budem po-dobri edni kum drygi zabravihme 4ove6koto y sebesi.Edin bez dryg nemojem, a edin na dryg si vredim.

  42. petranka blagova

   Blagodarq za poleznata informacia

  43. ross emmanuel

   Надявам се дебилното народонаселение да гледа това видео. И да му светне в кратуните че Гербава Измет начело с бай ганьо простака банкянски създават паника за да откраднат пари. Оставете дебили чалгата, футбола и шоу помията, гледайте и си напрегнете изсъхналите мозъци.

  44. Kyoudai Dojo

   Поздравления за хубавото видео!

  45. Filip Petkov

   Браво аплодисменти много добре обяснено

  46. Zlatko Bazhdarov

   Най-после нормално обяснение.Браво!

  47. Ilian Spasov

   Браво докторе, на мен ми стана ясно че с тези,управници няма нито един вирусолог, или епидемилог.Зная че този вирус е една паника ,която някой има или ще има полза ,след като отмине.

  48. Ivan Naidenov

   Наум ,ползвай брошка за блузата или хендсет за да няма проблем със звука. Доста ехтеше, но пък за сметка на това всичко се разбираше. Има ли начин да дадеш по точна информация от какво е съставен вируса и как действа той? Благодаря Ви !

  49. Elka Boikanova

   По повод 2 та %, а изследвани ли са всички починали в този период, дали не са починали от Короната, само за статистиката.

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Заболяването има доста типична клинична картина. Смъртността се определя спрямо нея 🙂

  50. Edelvays Todorova

   Попринцип не съм от този тип жени, ноо..някак си на моменти спирам да ви слушам и просто не мога да спра да ви гледам 😍 благодаря за компетентната информация.

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Благодаря за подкрепата ☺️

  51. Dragomir Aleksandrov

   доктор ли си ?!

  52. Diqna Bradley

   Bravo.

  53. TODOR brassmonger Official ft. cloudance

   Биооръжие.

  54. HeathHunter

   Да, реалната смъртност не е 2%. Към момента тя е 9% процента, от регистрираните, проследени и приключили случаи. В отделни държави, дори е много по-висока, например в Италия е 44%! Така, че моля без излишни омаловажавания на тази опасна зараза! За останалото Наум е прав, поздрави!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Смъртност от 44%??? Това не е Ебола 🙂

  55. Ivan Danailov

   Вирусите на грипа НЕ са коронавируси. Това е грешна информация. Грипът е причинен от инфлуенца вируси!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Наистина сте прав! Причиняват почти аналогични състояния, които хората наричат грип, по инерция. Уви никой не е застрахован от грешки 🙂

  56. Симеон Гърков

   Браво!!!

  57. Дафи Парталска

   Благодаря за добре поднесената информация!Ясно и точно!Бъдете здрави!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Благодарим за подкрепата ☺️ 🙌🏼

  58. Evgeni Penkov

   Не те ли е срам, че говориш това. Covid 19 е десетки, ако не стотици пъти по-смъртоносен от грипа. Хили се още, те хора умират всеки ден. Обясни им това на семействата на хората дето си отидоха

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Абсолютно никъде не съм се отнесъл лековато към ситуацията или съм казал, че не трябва да обърнем внимание на проблема. Не знам какво сте гледали 🙂

  59. Je ff

   bravo marso

  60. Sanq Sokolova

   Аз искам да питам четах за този вирус че първо попада в хранопровода и след това отива в белите дробове и съответно се образува белодробна фиброза вярно ли е това .

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Хранопроводът и белият дроб са части от различни системи, тъй че не е такъв механизъмът. Вирусът попада в тялото пре лигавиците ни 🙂

  61. хой бай

   да,да ,той личният лекар щото ще ти вигне ...:)

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    За съжаление, общопрактикуващите лекари също са под голямо натоварване. Въпреки това е важно да не ходим директно там, защото рискуваме да заразим и други хора, ако самите ние сме заразени. Благодаря за подкрепата 🙂🙏🏼

   2. хой бай

    давам лайк за видеото,макар да се повтаря информацията вече ,все пак ми бе полезно ...да затвърдя :)

  62. Stefan Stefanov

   Отлично е!!! Благодаря!!!

  63. georgi kolev

   Искам да попитам за обикновения спирт за горене който съдържа над 80% метилов алкохол , опасно ли е ако си дезинфекцираме ръцете с него , ако нямаме друг дезинфектант за ръце ?

   1. georgi kolev

    @Naum & Tea / Наум и Теа Благодаря ви за бързия отговор , живи и здрави да сте .

   2. Naum & Tea / Наум и Теа

    Важно е да се пазите от вдишване на парите от течността и да внимавате да не попадне по лигавиците ви 🙂

  64. neli eneva

   Реално , пандемията е налице и паниката също . Реално е нужно да се самоизолираме и да спазваме всички инструкции

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Абсолютно вярно! Ще видим колко време ще отнеме, за да го осъзнаем 🙂

  65. Светла Дюлгерова

   Браво! Точно и ясно! Благодаря за информацията!

  66. Мариела Димитрова

   Благодаря за изчерпателнага информация! Много полезно видео!

  67. the2012kayak

   Освен през очите, носа и устата вируса се разпространява и през гъза, като се има в предвид колко бързо изкупиха тоалентата хартия!!!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Като оставим шегата на страна, обсъжда се и фекално-орален механизъм на предаване 🙂

  68. M.N.

   Цялата работа е за пари най-вече, Наум.

  69. Gally Nikole

   Здравейте, как да се справим с мръсните пари дадени от хора, които са бъркали по казаните? Пределно ясно е, че те не си мият ръцете! След като е толкова опасен защо тогава всички магазини и аптеки работят и банки и тези служители са подложени на риск? Знаем, че маските нямат ефект! Да, съгласна съм да сме отговорни и да има ред, но има едно съмнително но... Скоро големия политически шум ще мине!

   1. Gally Nikole

    @Naum & Tea / Наум и Теа така е! Все пак ми изглежда манипулация от страна на управляващите, на Силните! Не само в нашата страна, но по света! Започнаха протести тук, там от недоволните граждани, работници, служители и за да утихне всичко пуснаха паниката Коронавирус! Не излизайте! Стойте в къщи! Това са все каманди! Камандата е налагане на чужда воля! Ще речеш, че този вирус е програмиран да уморява имунно слабите, хронично болните и старите хора, а децата тях бълха ги е ухапала, няма логика! Както и да е, дано да свърши по - бързо! 🙂

   2. Naum & Tea / Наум и Теа

    Магазините и аптеките работят, защото в противен случай няма да има откъде да взимаме храна и лекарства при нужда, а това няма как да се случи 🙂

  70. Silvia Ilieva

   Вярно ли е че ако някой заразен със този вирус е минал по улицата и е кихнал или кашлял и аз мина след него и има насрещен вятър то и аз ще се заразя

  71. Kaloqn Petrov

   има някакъва негативна концентрация у този...обърни си внимание. ( може да му отключва слабост в бъбреци и стомах )

  72. Николай Близнаков

   Зубър си ти срдларов

  73. Николай Марковски

   В аптеките няма и спирт!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    За съжаление, да, наличностите са много ограничени..

  74. Ивайло Маринов

   Мислех да ти пусна малко храна като за благотворителност, но хайде няма - все пак сме колеги.

  75. Dimitrov Dimitar

   А температурата над 39 градуса не е чак толкова страшно 🤣🤣🤣

  76. Vessela Velikova

   Благодаря за пълноценната, конкретна, спокойно и интелигентно предадена информация. Сбито и ясно. Благодаря!

  77. estir777

   Здравейте. Въпросът ми е по въздушно капков път ли се распространява вируса?

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Контактно-битов се води, но също и чрез пръски слюнка 🙂

  78. Trudy Glen Riding Robin Hood

   Ама как така на никой не м, идва на ум и това, че цялата тази медийна шумотевица, психоза и извънредното положение е за да може Тиквата да се докопа до паричките от еврофондовете, за да ги използва след това уж "по предназначение", лол..

  79. liliqna vitalievna

   Ако дете на 4г. с астма се разболее от коронавирос? Колко тежко ще го прекара?

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Не смятам, че има значително повишен риск 🙂

  80. Jaklin Hristova

   Аз имам маска която предпазва от Коронавирус и всеки ден ме снимат и ме качват във Фейсбук ! Благодаря ти за това видео , дано повече хора го гледат !!! Имам 74 годишна баба с 3 инсулта и правя всичко по силите си да я предпазя и наистина ми омръзна от невежи хора непукисти !!!

   1. Naum & Tea / Наум и Теа

    Пожелаваме успех 🙂