Без КОЛИ, без ПЪТИЩА - откъснатото от цивилизацията село Лисиците

The Clashers

The Clashers

346 хил. показвания302

  Днес се впускаме в поредното ни приключение от серията "Топ мистериите на България", в което ще минем през най-дългия въжен мост до едно забравено място - село Лисиците и Чит Кая!
  🛒 10% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод "Clashers" - ozn.bg/2mn0oIf
  📘 Поръчай "Топ мистериите на СВЕТА" тук: bit.ly/2O6xJXR
  📕 Поръчай "Топ мистериите на България" тук: ozn.bg/2OMkauI
  🔔 Абонирайте се: bit.ly/2w9ePIq
  🎮 Гейминг канал: bit.ly/2Jn9mCe
  👨‍💻 Тек канал: bit.ly/2Qs7BqZ
  👕 Тениски и Мърч: bit.ly/2CBUf8k
  Това е място откъснато от модерния свят и до него не може да стигнете с кола. Единственият начин да посетите селото е чрез лодка или да преминете през 260 метро въжен мост. Нашата крайна цел обаче не Лисиците а обгърнатата в легенди скала над него известна като Чит Кая.
  Село Лисиците се намира на 10 км от град Кърджали на брега на язовир Студен Кладенец. За да стигнете до него трябва да карате с колата до село Широко поле, след което паркирате някъде, грабвате раницата ако носите такава и тръгвате пеша. Който и да попитате ще ви упъти, но гледате язовира да ви се пада отляво докато ходите покрай жп линията. Малко по-надолу се забелязва дървена пейка и табела спирка Лисиците. Спокойно имаме още път до селото, просто тук ще ви остави влака ако пътувате с него. Пътеката надолу криволичи в продължение на 10 минути, докато най-накрая не се появи прословутият мост. Пригответе се за около 5 км ходене пеша като цяло.
  Социални мрежи:
  ✦ Facebook: bit.ly/2hEack9
  ✦ Instagram: bit.ly/2wsoBCv
  ✦ Twitter: bit.ly/2wrfqCr
  ✦ E-mail: the.clashers@yahoo.com
  Самият мост е наистина много красив и във сравнително добро състояние. Местните разказват обаче, че вече няма кой да го поддържа и някои дъски са започнали да изгниват. За това е добре да си гледате в краката, въпреки невероятните гледки наоколо. По дължината на моста са разположени 40 стоманени въжета, които държат платформата. Този мост е построен през 90-те като преди него е имало друг, който се е скъсал. Преминаването не е за слабите духом, мостът се клатушка и не е от най-стабилните. Но тази крехка въздушна пътека ни отвежда в един друг свят.
  От едната страна на моста е нашият свят. От другата е безвремието към, което сме се отправили. Тук няма лисици и никога не е имало според местните. Кръстили го така, защото били сгушено като лисича дупка. В самото село няма коли, нито асфалтови пътища. Миналото сякаш се е запечатало на това място в даден момент и часовникът просто е спрял. Това е един отделен свят, десетки години назад във времето. Няма магазин, нито аптеки, лекар и всичко на каквото сме свикнали. Повечето къщи са отдавна изоставени и природата си ги взима обратно, камък по камък. Животът в село Лисиците е истинско предизвикателство за 15-тината останали жители. Всеки ден те трябва да изминават това разстояние, за да си набавят ежедневните продукти като хляб. Ток в селото има, но вода до всяка къща не стига. Използват се местните чешми за утоляване на жаждата.
  Сега обаче е време да се насочим към скалите над селото, които са известни като Чит Кая. В превод това означава „Зидан камък“ и има защо. В него са издълбани около 50 трапецовидни ниши и други причудливи форми. Това е първият ни сблъсък с тях в тези епизоди, но ще говорим повече за тях в сезон 2. До там уж водели всички пътеки, но повечето са много трънясали и непроходими. За това аз ви съветвам да последвате брега на язовира докато не ги видите. След това тръгвате към тях. Може да минете и през селото, но всеки път удряхме на задънена улица. Ако срещнете местни, най-добре попитайте тях.
  Самите ниши са разположени на около три реда, като големината им е различна. Някои от тях са започнали да се рушат благодарение на естествените процеси, но хилядолетната им история все още личи. Някои от нишите са трапецовидни, други елипсовидни, но всяка една от тях е издълбана на недостъпно място. Това се наблюдава и на другите места като глухите камъни и орловите скали. Около тях можем да видим така нареченият скален венец, в който според вашето въображение може да видите различни форми като лица на хора, влечуги и птици.
  Абонирайте се за канала и натиснете камбанката, ако искате да получавате нотификация когато качим видео!

  Публикуван на преди месец

  Коментари

  1. The Clashers

   Този епизод се получи като една нереална приказка. 👀Искрено се надявам да ви е харесал! ❤️😊 Моля споделяйте го в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря! 🙏🏻

   1. Валентина Кръстева

    Ела в Монтана.Сега сега спадат язовира и се виждат селата

   2. Meme Player

    Йоу Славу, многу яку Събу и за мойту каналу Имуму видиу

   3. Georgi Damqnov

    Здравей Слави аз се казвам Георги Дамянов и съм ти голям фен купиха ми книгата ти за Коледа топ мистериите на света и е уникална и много интересна,разбрах че вече имаш над 650 000 последователи.Браво!Пожелавам ти здраве щастие и късмет и да правиш все такива уникални видеа

   4. Anita Mavrova

    След излизането на видеото отидохме там. Гледката наистина си заслужава. Благодаря, Слави!❤

   5. Atanas Gospodinov

    Нишите са свързани с ефекта на кухите структури 100%

  2. Emcho Bademcho

   аз щях да посера гащите

  3. stefan andonov

   ако прекарат асфалтов път всичко ще се прецака добре,че нямя хубав път

  4. Nikola Nestorov

   Но има електричество

  5. Ivan Ivanov

   Slavi ne znam moje da si zabelqzal che na 13:55 v dqsnata strana ima neshto kato piramida kakto v edin ot predishnite ti epizodi

  6. Jeanne Taseva

   На 9:15 някой вижда ли пирамидата, която се вижда до завоя на реката???

  7. Gaming Music

   Слави ще оправи държавата #славизапрезидент

  8. Денис Черешаров

   Честно да си кажа бих живял там въздиха е 1000000000пъти по чист от другите села апак да не говорим за градовете.

  9. Trucker Jones

   Slavii stiga populqrizirai krasotite na nashata malka maichica machenica Bulgaria, stiga zashtoto tezi modernite koito zovesh da go posetat tova mqsto shte mu razkajat igrata. Kakto na tova, taka i za drugite krasoti koito ti trabish za tqh. Ostavi gi da chetat i tarsqt sami!!!

  10. marmura dimo

   Невероятна гледка....продължавай по същия дух

  11. Mariya Atanasova

   Красива е България, но грижи е нужно. Жално ми е като гледам. Ако имах пари, щях да мисля как да направя хората да са щастливи. Но за съжаление нямам и тези, които имат милиони, не мислят за собственият си народ. Няма да сме вечни, но поне да сме щастливи. Знаете ли какво означава наименованието пари?Разхищение, ограбване и унищожаване!

  12. Mariya Atanasova

   Харесва ми но е нужно правителството да се погрижат за това приказно място.

  13. Mariya Atanasova

   Тъжно и плачевно! Доста села са изолирани от цивилизацията. Посетете с. Кутловица Силистренска област. Същата история, живеят 30, 40 човека.

  14. Anita Veseli

   Аз мисля , там е имало вода ( езеро което е било достигало до правоъгълните издълбания и по този начи е било възможно на местните с помощта на кораби да ги сътворят . Стечение н времето и исшушаване на езерото са останали само следите от делата на хората . Със сигурност са по-стари от предполагаемите 4000 години . Или от скалата след природно бедствие или от човешко дело се е откъснал дял . Долната част на скалата има съвсем друга релефна структура ( овална ) сравнение с горната час 🤓🤔

  15. Dinan Yilmaz

   Живял съм в тези края , супер диви места.

  16. Симеон Пеев

   Браво Слави, много си дигнал нивото на видеото! Дрона променя нещата значително. Продължавай все така! Поздави.

  17. Dari Foreva

   Благодаря за прекрасното видео! Поредното,което е старателно,професионално и направено с много любов! Жалко е,че нямаме инфраструктура и не се поддържат пътеки,къщи,не се реставрират многото ни исторически обекти.Ходихме скоро и до крепост ,към която хората разчистват пътеките,защото няма как да се стигне иначе,а така е и на много други места. Крайно време е да излязат и по телевизията твоите клипове,а не бози и глупости,сериали,риалитита да дават.

  18. EviLDoLL *

   Нишите са,затвор,в който са държали затворници на такава височина,че да не могат да избягат,дори и решетки са нямали,спускали са ги с въжета от върха

  19. Bellyana Zaprqnova

   Това е страхотно видео

  20. magic is here magic of Boris

   Кога си снимал това видео

  21. Serdar Bayraktar

   Аз съм от село Лисиците и епизода е наистина страхотен...Отлична работа...

  22. Dimitar Petkov

   Българи в България можете да видите места в България който не сте чували.

  23. Stef Bistreva

   В главата ми изникват идеи, как може да се обнови селото като се направят малки вили, пътища, дори малко пристанище, с което селото ще е уникално по рода си и др. Само, че едвали ще се намери инвеститор... 😁

  24. Meme Player

   Гледайте видеата ми и ще сте благословени с нова класация на Слави

  25. byGoNixX

   Дали Мехмед се е видял?

  26. Val Kost

   Здравей Слави ! Първо искам да те поздравя с настъпващата 2020 г и за труда, който полагате с екипа ! Гледах достатъчно твои репортажи за да разбера, че имаш хъс и усет към подобни теми ! Що се касае до "нишите" в скалите, то такива има по целия свят ! Колкото и странно да звучи знам за какво са ги използвали но няма да кажа в прав текст ! Знам също и това, че си умно момче (нека останалите се сетят сами) и като ти дам насоки ще се сетиш ! Нека започнем от там, че трябва да имаме база за сравение, от която да извлечем общото при този "феномен" ! Разгледай снимките на подобни ниши в скалите и ще установиш, че всички (или поти всички) са : 1) на височина от 9 до 23 м 2) точно под нишите много добре се вижда т.н. "отмиване" от водни течения или приливи/отливи 3) формата и размерите са много близки И сега ! Основното при тези "ниши" е тяхната дълбочина, между 0.8 и 4 м с наклон надолу измерен от входа ! Знам, че вече се сещаш за какво са ги ползвали ?! Но тук идва едно НО ! Ако това е вярно то датировката им се разминава с няколко хиляди години от официално приетата ! Или ... което е по-вероятно, историята за всемирния потоп и нейната датировка е фалшифицирна умишлено ! И така ! Прилив .... Отлив..... Прилив....Отлив .... ! Дупки с обратен наклон .... ! Сети се нали ?! Макар, че някой учени изказват и мнение за погребални ниши на древните траки наклона в основата говори за съвсем различно проложение ползвано в ежедневието и бита ! Най-горните са най-стари и съответстват на времето от скалния масив на тяхното ниво ! Така се доказва и времето на отлив и спадане на водното ниво през годините !😃 Сравни "Пармак кая" с. Ночево с това ! 🤔😁

  27. Георги Георгиев

   До там сте снимали а по-нагоре има още какво да се види. Успех!

  28. Jo Temelkov

   Това е едно от най-добрите ти видеа!!!

  29. lili lubomirova

   Там наистина е невероятно, като в приказка си. Забравяш всичките си проблеми. Ходила съм.

  30. coma

   господи аз никога не бих се качила там.. 😬😬

  31. Peri Pticechovkata

   13:19 Камъкът вляво и нагоре от нишите прилича на глава

  32. Илия Чернев

   Браво Слави ти ми показа колко наистина красива е нашата държава България и че не е по-малко красива или уникална от другите държави. Ти ме научи на много повече от колкоте училището защото когато разказваш нещо го разказваш така че да ми стане интересно .Така и много други канали в ютюб като Айде бг ,които пък разказват нещата по-по забавен и детцки начин. което също заслужава ,евала и на двата канала пожелавам и на двата канала да са наи добрите в България защото го заслужават.

  33. Димитър Делев

   Уааауу,страхотно готино място,браво Слави!!

  34. Tom Fa

   😔

  35. SEZY FAN

   Искаш ли да те абонирам хахаххахахаа

  36. ice cool

   Слави, става ли да направиш в бъдеще епизод за местността "Градище" Долно Дряново

  37. No Name

   The best Slavy😍😍😍😍😍😍😍😍😍👌👌👌👌👌👌👌👍👍👍💋💋💋💋💋😳😳

  38. No Name

   Слави е як пич✌✌✌✌✌😍😍😍😍💋💋👏👏👏👏

  39. Borislav Markov

   Бих казал, че Слави някак си облагородява българите по негов специфичен начин, като формира свои собствени теми. Има добра дикция и правилен български език, което е изключително важно за да не стават клиповете досадни, а да звучат добре. Темите са подбрани и личи, че операторът е добър професионалист. Така се формира предаване и има някаква последователност в клиповете. Браво на екипа на Слави, на самия Слави и на всички които подкрепяме неговите предавания. Пожелавам си тези серии да продължат. Бъдете сигурни, че всяко усилие и всеки детайл е оценен от все някой, макар и не всички да го пишат като коментар.

  40. Iva Georgieva

   Слави както винаги страхотни клипове,уникални гледки,всичко е на ниво! Браво!!! Имам въпрос искате ли да направим една петиция и да помогнем на тези хора - 'ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ЛИСИЦИТЕ',много ми е жал за тях, те се мъчат без храна, лекарства..забравени от държавата.Който е съгласен нека хареса коментара,нека помогнем.

  41. mariy miteva

   Ходила съм до орловите скали до Ардино. Много магнетично място. И това ще посетя. Грабна ме с този епизод.

  42. dimitar dimitrov

   slavi podobno svetilishte ima i v rodopite i e mnogo po zapazeno edenticnosta na izdulbanite formi v skalite sa mnogo shodni s miastoto koeto narichame gluhite kamuni moga da te zaveda tam ako se interesuvash

  43. Анита Григорова

   Колко мил човек... 67 годишен, а как изглежда. Ето какво прави домашната храна, домашно краве мляко, сирене, яйца и вървене по 10км. на ден.

  44. Венцислава Бъчварова

   Az Sam ot kardjali iskah mnogo da go posetq tova mqsto no taka i neuspqh obarkah go s drug most do relsite

  45. the evil queens

   Аз съм ходила там . Наистина е много плашещо!!!

  46. sanmarinojr

   Страхотно!

  47. Мартин Петров

   Поздрави от Австрия

  48. Koro-Sensei

   8:42 искаш ли да абонирам? XDDDD

  49. Stanislav Ivanov

   рядко гледам твой клипове но този ме впечатли ... браво .. Нашата страна е много хубава ,пълна с история .но за жалост я унищожават . и показват все лошите нещата . няма никъде като България.

  50. Ivo Vasev

   Але славии брат ние се загубихме там ее дори виканхме 112 и с лодка ни прекараха през река Върбица можеше да се загубим 😎😂😡😉

   1. Ivo Vasev

    Ангеле бавен си

   2. Червения Син

    Ти за кво говориш е братле?

   3. Ivo Vasev

    Але олигофрен и ти беше част от операцията по спа спасяване то хяахя😂😂

   4. Червения Син

    Вие сте били големи малоумници да се изгубите е

  51. Emma Plays

   Слави много яка класация.Блсгодаря ти от сърце за най-интерестната книга.Е да не забравяме и старата .Аз ги обожавам .Втората ми е с подпис.Йе.ВЕДНАГА СИ КУПЕТЕ КНИГАТА НЯМА ДА СЪЖЕЛЯВАТЕ 🥰👑

  52. Румяна Стоянова

   Тази година бях на Моняк много трудно се достига но е много много красиво виждаше се този мост на,за който се чудехме.....Крепостта горе е много хубава като цяла трябва да се посети ,но има много за ходене 😀♥️

  53. chapkanin chapkanin

   Еиии Човек Уникален си....много добър епизод....ако можех бих дал два лаика

  54. Petar Ivanov

   Абе гледаидеси рабидада или жениде

  55. Marsel Velizarov

   ABE HORA MOLIA VI DA SE ABONIRATE VECE NA THECLASHERS CE COVEKA VECE SE MACI DA PRAI VIDEO I GI PRAVI MNOGO HUBAVI ABONIRAITESE DA ILA 1 MILION ABONATI BE . HUBAVO SE SPRAVIASH SLAVI

  56. Николай Траянов

   Поредният супер интересен епизод!!! :)

  57. Aleksandar Vasilev

   Това го изпращам тук почти на всеки, и искам ти също да го имаш, прочетеш и размислиш над написаното! Всякакви, които вършите нередни неща! Има Бог и ви дава новият ден за да се осъзнаете, и покаете, ако го направите Той ще ви даде прошка.. Вървете по-пътя Му докрая на земният си живот, въпреки свободната воля, и няма да съжалите! Покайте се хора и изберете добрият път! Събудете се, дявола иска само душите ви, а тогава е много страшно за вас! Тук на земята е нищо, в сравнение, с адските мъки, и болки.... Както и, с радостта в Рая при Бога, Който ни е създал! Бог ни обича и иска да бъдем смирени, благодарни на малкото и да се спасим ! Помислете и не пренебрегвайте това сега! Четете внимателно, с това мога да помогна.. Ако спазвате заповедите на Бога, може да ги видите гугъл - интернета, ако не ги знаете, в Библията.. Това е достатъчно, също и да вярвате, в Исус Христос и това, че Господ Го е пратил да умре за греховете ни и, Го е възкресил от смъртта след това. И ще бъдете спасени! Не се ебавайте по-добре, а се замислете, Бог ви обича и иска да се спасите.. С години докато сте на тази земя, ви дава тази възможност и с всеки изминал ден. Бъдете разумни и всичко добро! Изпрати го до приятелите ти, и също се замисли над написаното, за твое добро е. Ал. Василев 💝

  58. Десислава Георгиева

   ...🦊

  59. Petya Karaivanova

   Това село е невероятно изключително е хубаво. Казва го момиче от Родопите.

  60. bobi mladenova

   Нашата страна има наистина хубави места дори такивя за който хората не са чували страхотен епизод Слави :)